Vem ärver mig när jag dör?

arv.JPG

Reglerna om vem som ärver dig när du dör finns i ärvdabalken. Arvsreglerna kan upplevas som lite komplicerade men här kommer, något förenklat, en förklaring om vem som ärver dig när du dör om du inte har ett testamente. 

Arvsrätten regleras av tre arvsklasser. Arvsklasserna utgör tre grupper som den avlidnes släktingar delas in i. Möjligheten för att en arvinge i en arvsklass ska ärva måste helt uttömmas innan arvingar från nästa arvsklass kan komma ifråga.

Första arvsklassen

Arvet efter dig går i första hand till dina barn, dina bröstarvingar.  Dina barn ärver dig med lika stora delar var. Har du t.ex. tre barn ärver de en tredjedel var. Om något av dina barn har avlidit går dennes del av arvet istället till det barnets barn, om sådana finns, med lika del var. 

Var du gift vid din bortgång och du och din make endast har gemensamma barn ärver din make dig istället för barnen. Era gemensamma barn får sedan ärva er när din make går bort. 

Om du har egna barn som inte är gemensamma med din make, så kallade särkullbarn, har de rätt att få ut sin del av arvet efter dig direkt. 

Andra arvsklassen

Om du både är ogift och saknar egna barn tillfaller arvet efter dig i första hand dina föräldrar med hälften var. Är en av dina föräldrar avliden går dennes del arvet vidare till dina syskon, vilka ärver lika del var. Är något av dina syskon avlidet går syskonets del av arvet vidare till dennes barn. 

 Har du inga syskon eller syskonbarn men lever en av dina föräldrar får den föräldern hela arvet.

 Har du halvsyskon tar de tillsammans med helsyskon (eller deras barn) del i den lott som skulle ha tillfallit deras föräldrar. Om du saknar helsyskon och båda dina föräldrar är döda får dina halvsyskon hela arvet, eller om de också är döda, deras barn. 

Tredje arvsklassen

Om är ogift och saknar arvingar i både första och andra arvsklassen går arvet till dina farföräldrar och morföräldrar med lika del var. Är någon av dem döda får den far- eller morförälderns barn dela på dennes del av arvet. Har den döde far- eller morföräldern inga barn får den andre av far- eller morföräldrarna dela på den dödes lott. Om även han eller hon är död men har efterlämnat barn, tar barnen den dödes lott. 

Finns det inga farföräldrar eller inga morföräldrar går hela arvet till arvingarna på den andra sidan. 

Allmänna Arvsfonden

Om du saknar arvingar i de tre arvsklasserna och inte heller har ett testamente går arvet efter dig till Allmänna arvsfonden. Allmänna arvsfonden är en svensk statlig fond som instiftades år 1928 i samband med att arvsrätten begränsades (bland annat uteslöts kusiner och mer avlägsna släktingar från att ärva). Fonden förvaltas av Kammarkollegiet. År 2018 avvecklade Allmänna arvsfonden 657 dödsbon och det inkom 672 miljoner netto till fonen. 

Ideella organisationer och föreningar kan söka projektstöd ut fonden. Projekten ska vara ideella och till förmån för barn, ungdomar och personer med funktionsnedsättning.

Bör jag skriva ett testamente? 

Med ett testamente kan du ändra den lagstadgade ordningen ovan. Det finns dock vissa begränsningar. Du kan till exempel inte göra dina barn arvlösa. De har alltid rätt till den så kallade laglotten som är hälften av vad som tillkommer dem enligt lag. 

Har du frågor om vem som ärver dig när du dör eller behöver du hjälp att upprätta ett testamente, kontakta oss så hjälper vi dig.