Vad är ett strafföreläggande?

 
Foto:  Scott Graham
 

Ett strafföreläggande utfärdas av en åklagare och ersätter en rättegång. Strafföreläggande är möjligt för brott där påföljden är begränsat till böter och/eller villkorlig dom och kan bli aktuellt vid lindrigare brott som exempelvis stöld, ringa stöld och trafikförseelser. En förutsättning för ett strafföreläggande är att den som misstänks för brott har erkänt.

Är du misstänkt för brott kommer polisen vanligtvis i slutet av ditt förhör att fråga dig om du godkänner ett eventuellt strafföreläggande. Rådgör alltid med din advokat hur du ställer dig till det. Att du under polisförhöret säger att du kan godkänna ett strafföreläggande innebär dock inte att du där och då med bindande verkan godkänner ett strafföreläggande.

Beslutar åklagaren att utfärda ett strafföreläggande kommer du att få en blankett hemskickad till dig. På den blanketten står det vilket straff (påföljd) som åklagaren menar att du ska ha för brottet. Du kan välja om du vill godkänna strafföreläggandet genom att betala hela det belopp som står på det bifogade inbetalningskortet. Då behöver du inte också skriva under något godkännande eftersom föreläggandet genom betalningen räknas som godkänt. Gör du ingen inbetalning eller meddelar du åklagaren att du inte godkänner föreläggandet kommer åklagaren istället att väcka åtal och målet kommer då att prövas av domstolen. Svarar du inte på strafföreläggandet kan åklagaren också komma att väcka åtal. 

Ett strafföreläggande har samma verkan som en dom och antecknas i belastningsregistret. Hur länge det finns kvar i belastningsregistret beror på vilken påföljd du har fått, mer om detta kan du läsa i vårt tidigare blogginlägg

BrottmålSanna Älgekrans