Bodelning mellan makar

bodelning.jpg

Ett äktenskap upplöses antingen genom äktenskapsskillnad eller genom att den ena maken dör och vid upplösningen av ett äktenskap ska en bodelning göras. En bodelning är precis vad det låter som, nämligen en uppdelning eller fördelning av makarnas tillgångar. 

En vanlig missuppfattning är att en person som är gift automatiskt äger allt gemensamt med sin äkta hälft, men det stämmer inte. Under tiden äktenskapet består äger vardera maken sina tillgångar, men vid en skilsmässa eller om ena make går bort ska tillgångarna (efter avräkning av skulder) fördelas lika mellan makarna. I alla fall de tillgångar som är så kallat giftorättsgods. Som huvudregel är det alla tillgångar, oavsett om det är fastigheter, fordon, pengar eller värdepapper. Det kan dock finnas så kallad enskild egendom i äktenskapet och sådan egendom ska inte vara med i bodelningen. För att något ska bli enskild egendom krävs att makarna avtalar om det i ett så kallat äktenskapsförord eller att maken som äger egendomen har fått den i gåva eller ärvt den med villkor om att det ska vara hans eller hennes enskilda. Det kan vara bra att kontakta en jurist eller advokat om en har funderingar kring vad som händer med ens tillgångar vid en eventuell separation eller vid ett dödsfall. En jurist/advokat kan hjälpa dig att utifrån din situation upprätta handlingar som äktenskapsförord, gåvobrev eller testamente så att du kan känna dig trygg om olyckan skulle vara framme. 

När bodelning ska ske med anledning av skilsmässa är det vanligt att makarna inte är helt överens. Som vi skrivit om i tidigare blogginlägg kan det uppstå tvist mellan de före detta makarna rörande deras gemensamma barn, exempelvis om vårdnaden, men det kan också bli en tvist gällande bodelningen. Kanske har parterna olika uppfattning om vad som ska ingå i bodelningen, vem som äger viss egendom eller vilket ekonomiskt värde en viss tillgång har. I en sådan tvist kan det vara bra att anlita en jurist eller advokat som ombud. Det går också ansöka hos tingsrätten om att en bodelningsförrättare ska utses.

En bodelningsförrättare är ofta en jurist eller advokat. En bodelningsförrättares uppdrag är att försöka förmå de före detta makarna att komma överens, men lyckas inte det får bodelningsförrättaren bestämma hur det ska bli, ungefär på samma sätt som en domstol. En bodelningsförrättare företräder alltså inte någon av parterna, utan ska förhålla sig neutral och opartisk. Det går att ha ett eget ombud även när en bodelningsförrättare är utsedd. I samband med att en ansöker om bodelningsförrättare kan en också lämna önskemål om vem som ska utses. 

Tveka inte att ta kontakt med oss om du behöver hjälp med något av ovanstående!