Vårdnadstvist i domstol - hur går det till?

vardnadstvist.jpg

En vårdnadstvist i domstol inleds med att en av föräldrarna väcker talan genom att ge in en stämningsansökan till tingsrätten. En vårdnadstvist kan också inledas med att ett yrkande om barns boende, umgänge med barn eller vårdnaden om barn framförs i ett mål om äktenskapsskillnad. 

Stämningsansökan ska vara skriftlig och måste innehålla ett bestämt yrkande, en utförlig redogörelse för de omständigheter som åberopas till grund för yrkandet, uppgift om den bevisning som åberopas och vad som ska styrkas med varje bevis. För att domstolen ska börja handlägga ärendet ska även en ansökningsavgift om 900 kr betalas in till domstolen. 

Uppfyller stämningsansökan de formkrav som finns utfärdar domstolen stämning mot den andra föräldern som då föreläggs att inkomma med svaromål. I svaromålet ska den andra föräldern skriftligt svara på vad som har anförts i stämningsansökan. Den föräldern som har förelagts att inkomma med svaromål kan i samband med svaromålet framföra egna yrkanden, anföra egna grunder och omständigheter samt åberopa egen bevisning. Oavsett om du är den som väcker talan (käranden) eller om du är den som har blivit stämd (svaranden) gör du klokt i att anlita ett juridiskt ombud som kan tillvarata dina intressen, som har processerfarenhet och som vet hur domstolen agerar i olika typer av situationer. 

Muntlig förberedelse

Efter viss skriftväxling kallar tingsrätten till en muntlig förberedelse. En muntlig förberedelse kan liknas vid ett sammanträde som leds av en domare där båda föräldrarna med sina eventuella ombud närvarar. Syftet med förberedelsen är att klarlägga parternas yrkanden och invändningar samt de omständigheter som parterna åberopar till grund för sin talan. Domstolen frågar även parterna om det finns förutsättningar för att i vart fall tillfälligt träffa en överenskommelse om vårdnaden om barnen, hur umgänget med barnen ska se ut eller var barnen ska bo fram till dess att målet slutligt ska avgöras. Kan inte föräldrarna komma överens så har domstolen möjlighet att meddela ett tillfälligt, interimistiskt, beslut om parterna har begärt det. Det interimistiska beslutet gäller då tills vidare men kan ändras under målets gång. 

Målets fortsatta handläggning

Under den muntliga förberedelsen kommer domstolen att diskutera målets fortsatta handläggning. Som part kan du framföra önskemål om hur domstolen ska handlägga ditt ärende. Du vill kanske att domstolen ska besluta om samarbetssamtal, förordna en medlare eller så vill du att tingsrätten ger socialnämnden i uppdrag att genomföra en vårdnads- boende och umgängesutredning. Har du ett juridiskt ombud så kommer ditt ombud att hjälpa dig att begära det som bäst gynnar dig och ditt ärende. 

Huvudförhandling och dom

 När målet är tillräckligt förberett och parterna har kommit in med sina slutliga bevisuppgifter kallar tingsrätten en huvudförhandling (rättegång). Under huvudförhandlingen får parterna presentera sin bevisning och argumentera för sin sak  och domstolen består då oftast av en domare och tre nämndemän. En huvudförhandling är mer formell än en muntlig förberedelse och domstolen har då att förhålla sig till vissa processrättsliga regler för hur huvudförhandlingen ska genomföras. 

När huvudförhandlingen är avslutad överlägger domstolen utan att parterna är närvarande och meddelar senare en dom. I domen kommer det att framgå vem av parterna som har vunnit bifall med sina yrkanden och varför. Är du missnöjd med tingsrättens dom kan du överklaga domen till hovrätten men det krävs prövningstillstånd, dvs. särskilda skäl, för att hovrätten ska ta upp målet till prövning.  

  

Går du i tankarna att inleda en vårdnadstvist eller har du blivit stämd av dina barns andra förälder? Kontakta oss så hjälper vi dig!

FamiljerättSanna Älgekrans