Vad är en bodelningsförrättare?

 
Foto: EJ Yao

Foto: EJ Yao

 

I tidigare blogginlägg har vi behandlat vad som gäller mellan bodelning mellan makar och bodelning mellan sambor. Om makar eller sambor inte kan komma överens om en bodelning kan någon av dem begära att domstolen ska förordna en bodelningsförrättare.  En bodelningsförrättare är vanligen en jurist eller en advokat.

I första hand ska bodelningsförrättaren försöka att ena parterna till att träffa en frivillig överenskommelse om bodelning. Om det inte går att nå en överenskommelse så kan bodelningsförrättaren genomföra en tvångsdelning och fatta beslut om bodelning. Blir någon av parterna missnöjda med bodelningsförrättarens beslut så kan de klandra (överklaga) bodelningen till tingsrätten. 

Huvudregeln är att kostnaderna för bodelningsförrättaren ska betalas med hälften var av parterna. I förhållande till bodelningsförrättaren svarar parterna solidariskt (gemensamt) för kostnadsansvaret. Det innebär att bodelningsförrättaren kan vända sig till en av parterna för att få betalt och denne får sedan kräva hälften av kostnaden från den andre. I undantagsfall kan bodelningsförrättaren besluta att kostnaderna ska fördelas på̊ annat sätt. 

Bodelningsförrättaren ska förhålla sig opartisk gentemot båda parterna. Bodelningsförrättaren kan alltså inte lämna juridisk rådgivning till någon av parterna eller svara på vilken typ av bevisning som behövs för att vinna bifall med ett yrkande. Det är parterna själva som ansvarar för att de lägger fram vad de vill göra gällande i bodelningen och åberopar den bevisning som styrker deras påståenden till bodelningsförrättaren. Vi rekommenderar därför alltid att du har en advokat som företräder dig i bodelningsprocessen även om en bodelningsförrättare förordnas så att du kan vara säker på att alla dina juridiska intressen bevakas i bodelningen. 

Vi på Advokatbolaget Welin Älgekrans åtar oss såväl uppdrag som bodelningsförrättare som ombud i bodelningsärenden. Har du frågor om bodelning så kontakta oss så hjälper vi dig vidare!  

FamiljerättSanna Älgekrans