Hur får jag ensam vårdnad?

ensam-vardnad.jpg

Ensam vårdnad innebär att det bara är en av föräldrarna som är vårdnadshavare. Som ensam vårdnadshavare kan föräldern ensam fatta beslut om var barnet ska bo, var barnet ska gå i skolan, om barnet ska få pass, om barnet ska vaccineras, om barnet ska få ett bankkonto, vilket försäkringsskydd barnet ska omfattas av med mera. Den förälder som inte har vårdnaden saknar då helt beslutanderätt i den typen av frågor. 

Avgörande för alla beslut om vårdnad om barn, barns boende och umgänge med barn är barnets bästa. Vid bedömningen av vad som är bäst för barnet ska det fästas särskilt avseende vid risken för att barnet eller någon annan i familjen utsätts för övergrepp eller att barnet olovligen förs bort eller hålls kvar eller annars far illa, och barnets behov av en nära och god kontakt med båda föräldrarna. Hänsyn ska också tas till barnets vilja med beaktande av barnets ålder och mognad. 

Avtala om vårdnaden

Föräldrar som är överens om att de vill ändra vårdnaden till ensam eller gemensam kan avtala om det. För att ett sådant avtal ska vara giltigt så måste det vara skriftligt och godkännas av socialnämnden. När föräldrar börjar prata om vårdnadsfrågan så uppstår det ofta även en diskussion om vart det är bäst att barnet ska bo, vem barnet ska fira jul hos, hur lov- och storhelger ska delas upp och andra sådana liknande frågor. Vi rekommenderar därför att man alltid anlitar ett juridiskt ombud vid upprättandet av ett vårdnadsavtal så att avtalet täcker alla era tänkbara behov. 

Inleda en vårdnadstvist 

Föräldrar som inte är överens om att de vill ändra i vårdnaden måste väcka talan om det vid domstolen. Att väcka talan innebär att den förälder som önskar ensam vårdnad måste ge in en stämningsansökan till tingsrätten och inleda vårdnadstvisten genom att stämma den andra föräldern på ensam vårdnad. Det finns inget krav på att man måste företrädas av ett ombud för att väcka talan men eftersom man som icke jurist inte har den erfarenheten eller processvanan som krävs för att få framgång i ett vårdnadsmål så rekommenderar vi ingen att driva sitt vårdnadsmål på egen hand utan att anlita ett erfaret ombud. 

  

För att få ensam vårdnad behöver du således antingen enas om det med den andra föräldern och upprätta ett vårdnadsavtal eller så behöver du inleda – och vinna framgång – med en vårdnadstvist. Behöver du hjälp? Börja med att kontakta oss! 

FamiljerättSanna Älgekrans