Hur skiljer man sig? En enkel guide i fyra steg

hur-skiljer-man-sig.jpg

1.     Ladda ned en blankett från Sveriges domstolars hemsida

 Om ni båda är överens om att ni ska skilja er fyller ni i blanketten Gemensam ansökan angående äktenskapsskillnad/upplösning av registrerat partnerskap som ni hittar här. Det går även att gemensamt ansöka om äktenskapsskillnad via Sveriges domstolars e-tjänst.

 Är det bara en av er som vill skilja sig fyller den personen i blanketten Ansökan om stämning – äktenskapsskillnad eller upplösning av registrerat partnerskap som du hittar här.

Kom ihåg 1 - Fyll i om det ska vara betänketid eller inte. Betänketid betyder att tingsrätten inte kan döma till äktenskapsskillnad förrän en så kallad betänketid om sex månader har förflutit. Tingsrätten beslutar om betänketid i följande fall: om en av er eller ni båda begär betänketid, om bara en av er vill skiljas och om ni båda eller någon av er varaktigt bor tillsammans med eget barn under 16 år som den maken också har vårdnaden om.

Kom ihåg 2 – Eventuella övriga yrkanden. I ett mål om äktenskapsskillnad kan tingsrätten även pröva frågor som gäller era gemensamma barn, dvs. frågor om vårdnad, boende, umgänge, underhåll till barn samt frågan om vem som ska ha rätt att bo kvar i er gemensamma bostad (kvarsittanderätt). Finns det sådana yrkanden kan det vara en god idé att få hjälp av en advokat. Det kan vara svårt att driva frågorna om vårdnad, boende och umgänge på egen hand. Tveka inte att kontakta oss på Advokatbolaget Welin! Vi hjälper dig gärna. 

2.     Beställ personbevis för er båda från Skatteverket

Du kan enkelt beställa eller skriva ut personbevisen från Skatteverkets hemsida här. Beställ det personbevis som avser ”Skilsmässa”.

3.     Skicka eller lämna in ansökan till rätt tingsrätt

Den ifyllda och underskriva ansökan (av er båda vid gemensam ansökan och av en av er vid ensam ansökan, så kallad ansökan om stämning) ska, tillsammans med personbevisen, skickas eller lämnas in personligen i receptionen hos tingsrätten i den ort där ni båda eller någon av er var folkbokförd den 1 november förra året. Om ingen av er är bosatt i Sverige ska ansökan skickas till Stockholms tingsrätt. 

Du kan söka på ert/ditt postnummer för att hitta rätt tingsrätt att lämna in ansökan till. Det gör du här.

4.     Betala ansökningsavgiften

 Ansökningsavgiften är 900 kr och ska betalas in till tingsrätten i samband med att ansökan lämnas in. För att betala genom internet gå till väga enligt följande. Gå in på den aktuella tingsrättens hemsida. Klicka på ”Tjänster och blanketter” och därefter ”Betala ansökningsavgift”.

 

Vad händer sen?

Fullföljd

Om tingsrätten beslutar om betänketid måste ni båda gemensamt eller en av er begära fullföljd av skilsmässan för att tingsrätten ska döma till äktenskapsskillnad. 

En blankett för begäran om att fullfölja skilsmässan hittar ni här Kom ihåg att ange tingsrättens målnummer på blanketten.

Om tingsrätten inte beslutar om betänketid kan domstolen döma till äktenskapsskillnad direkt. Då krävs ingen ansökan om fullföljd. 

Bodelning

När ett äktenskap upplöses (dvs. vid en skilsmässa) ska de före detta makarna göra en så kallad bodelning. Det betyder att deras egendom ska delas upp mellan dem i enlighet med äktenskapsbalkens regler, eller i enlighet med ett äktenskapsförord om det finns ett sådant. 

Ibland kan parterna ha svårt att komma överens om hur uppdelningen av egendomen ska göras. Då kan det uppstå en så kallad bodelningstvist. Vi på Advokatbolaget Welin kan biträda sig i en sådan tvist. 

Vårdnad/boende/umgänge med barn

Vid en skilsmässa kan de före detta makarna även ha svårt att komma överens om vem som ska ha vårdnaden om barnen, hos vem barnen ska bo och hur mycket den andra föräldern i sådana fall ska träffa barnen. Vi har i tidigare blogginlägg beskrivit hur en vårdnadstvist går till och hur man gör för att få ensam vårdnad. Tveka inte att kontakta oss på Advokatbolaget Welin Älgekrans om du behöver hjälp med dessa frågor. 

FamiljerättAnna Vikström